• Ruim Assortiment
  • Service en kwaliteit zijn onze troeven
  • Met de grootste zorg en bekwaamheid

De Beste verzorging voor je Kamerplanten

De Beste verzorging voor je Kamerplanten

Stel, je hebt de perfecte kamerplant- of planten gevonden, ook nog eens een stijlvolle pot voor erbij, dan ben je klaar, toch? Niet helemaal. Alhoewel dit natuurlijk een hartstikke goed begin is, vergt zelfs de makkelijkste kamerplant wel een beetje verzorging. Geen paniek, met onderstaande tips weet je precies wat je wel en niet moet doen om zo lang mogelijk van je kamerplant te kunnen genieten.

Hoeveel water heeft een kamerplant nodig?

Alhoewel verschillende kamerplanten verschillende behoeftes hebben geldt voor allemaal: Overdaad schaadt! Je past de hoeveelheid water die je geeft daarom het beste aan op de groeisnelheid en de wateropname van je plant. De meest gemaakte fout is dat de kluit van de plant altijd nat gehouden wordt. De wortels van je plant hebben namelijk niet alleen water maar ook zuurstof nodig om alle voedingsstoffen op te kunnen nemen. 

Als de wortels altijd nat blijven kunnen ze geen zuurstof opnemen en gaan ze rotten. Dot zorgt ervoor dat je plant uiteindelijk een wisse en onnodige dood sterft. Dus geef liever te weinig dan teveel water en gebruik een goede kwaliteit potgrond, met een luchtige structuur. Ook is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat overtollig water weg kan lopen uit de pot, om rot aan de wortels te helpen voorkomen.

Hoeveel licht heeft een kamerplant nodig?

Alle planten, in het wild en in je huiskamer hebben een goede bron van licht nodig. Over het algemeen geldt: Hoe meer natuurlijk licht er in je kamer is, hoe beter dit is voor bijna elk type kamerplant. Toch hebben niet alle planten dezelfde behoefte aan licht. De Yucca, Ficus en Dracaena houden bijvoorbeeld van veel licht, hoe zonniger hoe harder ze groeien. Planten als Varens en Azalea’s groeien in het wild op schaduwrijke plekken en zet je daarom bij jou binnen ook liever niet in direct zonlicht.

Wat is de beste potgrond voor kamerplanten?

Een goede kwaliteit potgrond kan het verschil maken tussen een gezonde bloeiende kamerplant en een plant die het al gauw opgeeft. De ideale potgrond voor je kamerplanten heeft een luchtige structuur, een hoog gehalte aan witveen en een groot waterhoudend vermogen.

Potgrond van een merk als Undergreen heeft ook nog eens lavakorrels vermengd in de potgrond, dit zorgt ervoor dat zelfs na vaker begieten de potgrond goed luchtig blijft, wat bijdraagt aan de zuurstofopname en dus gezondheid van je plant. In goede potgrond zitten ook voedingsstoffen in de vorm van organische meststoffen, die gelijkmatig worden afgegeven aan de wortels van je plant, zo heeft je plant de eerste tijd een goede basis om tot bloei te komen. 

Hoe en wanneer bemest je het beste je Kamerplant?

Bij de aankoop van je kamerplant kun je in in veel tuincentra gebruik maken van de oppotservice. Hier kun je uiteraard meteen even vragen hoe het zit met de potgrond en wanneer je moet beginnen met bemesten. Je kunt ervan uitgaan dat je kamerplanten in hun groeiperiode het beste een keer per week voorziet van vloeibare meststof. Deze voeg je toe aan je gietwater. Voor de exacte doses lees je het beste het etiket van de meststof of vraag het een van onze medewerkers.

Wanneer moet je je kamerplant verpotten?

Ook hier geldt weer dat dit verschillend is per plant, lengte, groei etc. maar je kunt ervan uitgaan dat de gemiddelde kamerplant iedere 3 tot 5 jaar toe is aan een grotere pot. Een teken om te verpotten is dat de potgrond wit uitslaat. Voor planten die in de zomer bloeien geldt dat je ze het beste in het vroege voorjaar verpot. Voor planten die in de Winter bloeien is de herfst het ideale moment.

Kamerplanten Verpotten, hoe doe je dat precies?

1.Gebruik een pot met gaten in de bodem zodat overtollig water makkelijk weg kan. Bedek de bodem met een laagje hydrokorrels.

2.Maak de potgrond eerst goed los en vul de pot er maar gedeeltelijk mee op. Let op dat je voldoende ruimte over laat voor de wortelkluit.

3.Haal je kamerplant uit zijn oude pot, maak de wortels voorzichtig los en verwijder zoveel mogelijk oude potgrond. Zorg dat, vóór het verpotten, de wortelkluit vochtig is.

4.Zet de plant op de gewenste hoogte in de pot en vul verder aan met potgrond. Laat een gietrand van ongeveer 2 cm.

5. Druk de potgrond lichtjes aan en begiet flink voor een goede aansluiting tussen de wortelkluit en de potgrond.

Wat zijn schadelijke insecten voor je kamerplanten?

Naast dat je kamerplanten een lust voor het oog zijn, zijn ze helaas ook een lekkernij voor bepaalde larven en mijten. De meest voorkomende insecten die schade kunnen toebrengen aan je kamerplant zijn de larven van de Varenrouwmug of de Spintmijt.

De Varenrouwmug is een klein zwart onschuldig uitziend vliegje dat van jouw kamerplant graag zijn thuis maakt. De larven van dit vliegje eten zich rond aan de wortels van je plant. Gelukkig is er een goede en ook nog eens milieuvriendelijke oplossing voor dit probleem, namelijk aaltjes!

Hoe bestrijd je larven op je kamerplanten met aaltjes?

Simpel, Laat een legertje insectendodende aaltjes los op iedere aangetaste plant en laat ze hun werk doen. De aaltjes gaan enthousiast op zoek naar de larven en eten deze in mum van tijd op. 

Zo ga je te werk:

  1. Voeg de aaltjes toe aan max. 6 liter gietwater en roer goed door.

  2. Verspreid het mengsel gelijkmatig over de aangetaste (pot)grond, zonder de planten te verzuipen.

  3. Belangrijk! Behandel alle planten in dezelfde ruimte, ook als ze op het eerste gezicht niet zijn aangetast.

  4. Hou de bodem van je kamerplanten enkele weken licht vochtig.

 

Dan heb je ook nog de Spintmijten, dit  zijn kleine mijten die zich aan de onderkant van het blad vast zetten en de plantensappen eruit zuigen, met gele en dode bladeren tot gevolg. Dus heb je gele spikkeltjes of streepjes op je kamerplanten? Of staan ze er ineens dof bij? Grote kans dat dit het werk is van de spintmijt. Wat kun je hier het beste tegen doen?

Roofmijten tegen Spintmijten op je kamerplanten

Roofmijten zijn echte jagers die al jarenlang met succes worden ingezet door professionele telers om spintmijten te bestrijden. Ze eten alle stadia van de spintmijten, ook de eitjes, en kunnen zo dus in een handomdraai hele populaties uit roeien. 

Hoe zet je roofmijten het beste in als bestrijdingsmiddel?

Je kunt roofmijten in de meeste tuincentra krijgen, in speciale boxen. Hang deze direct bij de aangetaste kamerplanten, zodat de roofmijten direct bij de bron komen en ze gaan vanzelf aan de slag!

Wat zijn de beste producten voor je kamerplanten?

Zie je door het aanbod soms het bos niet meer? Niet getreurd! Het belangrijkste is een goede potgrond, regelmatig bemesten en af en toe een goede controle om te zien of je kamerplanten geen last hebben van vervelende insecten. Producten die alles hebben op dit gebied zijn o.a. Pokon, DCM. Naast vloeibare meststoffen en plaagbestrijding kun je de kamerplanten ook preventief beschermen tegen insecten met een spray of kiezen voor voeding middels voedingskegels in de potgrond, als je liever niet met vloeibare meststoffen werkt of bijvoorbeeld op vakantie bent!

Kamerplanten, producten en advies vind je bij Garden Center Wemmel!

Op zoek naar een stijlvolle kamerplant, de nieuwste trends of wil je graag persoonlijk advies? Neem een kijkje in onze webshop of kom langs in ons tuincentrum. Neem een kijkje op onze uitgebreide afdeling kamerplanten, leer alles over verzorging en kom ontdekken wat de laatste trends zijn op het gebied van kamerplanten en wonen. Heb je een vraag of zoek je advies? Neem gerust even contact met ons op of vraag het een van onze medewerkers!