Wil je graag duurzaam bezig zijn, goed voor je planten zorgen én geld besparen? Begin dan met composteren! Of je nu kiest voor een compostbak of composthoop in de tuin of een kleine wormencompostbak op je balkon. Als je composteren goed aanpakt heb je straks gratis en voor niks je eigen 100 procent biologische plantenvoeding en grondverbeteraar.
Je kunt je tuin nu een kickstart geven voor het nieuwe buitenseizoen door je eigen of in ons tuincentrum in Wemmel gekochte compost en/of speciale meststoffen tussen en onder je planten te verspreiden. Door een voedzame, organische afdeklaag op de aarde aan te brengen, wat 'mulchen' wordt genoemd, houd je bovendien onkruid tegen en voorkom je dat de grond snel uitdroogt.
Composteren en mulchen in een notendop
In het voorjaar begin je met onkruid wieden, verdorde plantenresten en bladeren opruimen en snoeien (zie onze eerdere snoeitips!). Zie het als de grote voorjaarsschoonmaak van de tuin. Klein geknipt snoeiafval, houtsnippers, het eerste droge grasmaaisel en bruine, afgevallen bladeren kun je (mits er geen schimmels of andere ziektes op of tussen zitten) op de compost gooien, maar ook door de tuin verspreiden. Verwijderd onkruid gaat uiteraard in de GFT-kliko, want dat zie je liever niet terugkomen. In het najaar kun je dit overigens doen om kwetsbare planten te beschermen tegen kou en vorst, alleen laat je dan de voedzame compost achterwege, want de planten gaan in ruststand.
Compost is een geweldig middel om mee te ‘mulchen’ met als hoofddoel de grond te verrijken. Het verbetert de structuur, houdt water en lucht vast en bevat veel gezonde schimmels en bacteriën. Kleigrond wordt losser en luchtiger en zandgrond houdt vocht beter vast wanneer je er een flinke hoeveelheid compost doorheen schept.
Wanneer je...
- een goed gebalanceerde mix van 'groen' (vers en vochtig) en 'bruin' (verdroogd of droog) materiaal in de compostbak of -hoop aanbrengt
- alles regelmatig 'omzet' (omschept met een riek of tuinvork)
- dit mengsel niet te droog of nat laat worden
heb je na zo'n vier tot acht maanden prachtige, licht naar bosgrond geurende en humusrijke compost.
Wat kan er op de composthoop of in de compostbak?
- Tuinafval, zoals maaisel, bladeren, versnipperde takken
- Niet gekookte of onbereide resten van groente en fruit
- Fijngemaakte eierschalen
- Koffiedik en gebruikte theezakjes (mits deze niet van plastic zijn)
- Fijngescheurde rolletjes wc-papier en eierdozen
Wat kan er niet op de composthoop of in de compostbak?
- Dikke takken
- Zieke planten, takken en bladeren
- Wortels en zaden van onkruid
- Snijbloemen (deze zijn doorgaans bewerkt met pesticiden)
- Gekookte etensresten, brood, zuivelproducten, botten, vet, jus, vlees of vis
- Kattenbakkorrels
Meer praktische composteertips
- Plaats een composthoop of -bak in de halfschaduw, anders lopen de temperaturen in het broeiende materiaal te hoog op.
- Voldoende lucht in de composthoop versnelt het composteerproces en voorkomt nare geurtjes. Schep de hoop daarom ongeveer eens in de zes weken om met een riek. Of gebruik een speciale beluchtingsstok.
- In een afgesloten (wormen)bak of ton kun je het materiaal niet omscheppen of -zetten. Daarin is een goede, evenwichtige mix van groen en bruin materiaal extra belangrijk.
- Afhankelijk van de materialen op de hoop of in de bak en de beluchting is de compost na vier tot acht maanden klaar. De compost voelt dan aan als droge aarde en ruikt naar verse bosgrond. Gooi onverteerde resten terug op de hoop of in de bak.
- Het voordeel van een wormencompostbak is dat je zowel vloeibare als gedroogde compost kunt ‘oogsten’. Beide vormen zijn zó rijk dat je ze moet verdunnen of spaarzaam moet uitstrooien, om een ‘overdosis vitamine’ te voorkomen.
In ons tuincentrum in Wemmel vind je verschillende bakken, tonnen en andere benodigdheden voor het maken van je eigen compost. Plus allerlei speciale meststoffen voor bijvoorbeeld rozen of kalkminnende planten. Zie je door de bomen het bos niet meer? Laat je adviseren door een van onze deskundige medewerkers.