Engerlingen veroorzaken kale plekken in het gazon
Last van engerlingen in het gazon? Verticuteren, maaien, zaaien, bemesten, kalk strooien: het hele jaar loopt u hard te zwoegen om uw gazon in topconditie te houden, maar dan verschijnen er vanaf het voorjaar opeens lichte plekken in het gras. Vervolgens begint het gazon er steeds kaler uit te zien. Is al uw harde werk voor niets geweest? Wees niet bang! U heeft waarschijnlijk last van engerlingen in het gazon en er zijn genoeg manieren om van deze nare beestjes af te komen.
Wat zijn engerlingen?
Het kan best zijn dat u nog nooit van engerlingen heeft gehoord. Helaas bent u nu toch met deze beestjes in aanraking gekomen, want ze hebben úw gazon uitgekozen om in te wonen. Engerlingen zijn larven van verschillende soorten bladsprietkevers. Vooral de engerling van de meikever komt heel veel voor, maar u kunt ook engerlingen van de Johanneskever, Junikever en Neushoornkever vinden. De beestjes zijn makkelijk te herkennen, omdat ze wel 4 tot 5 centimeter groot kunnen worden. Engerlingen zijn geelwit van kleur en hebben een bruinoranje kop. Het lichaam is c-vormig en de beestjes hebben rupsachtige lijven. Engerlingen worden nog weleens verward met emelten; de larven van de langpootmug. Deze emelten zijn grijs van kleur en hebben geen poten. Engerlingen hebben drie paar poten.
Schade aan het gazon
Engerlingen kunnen grote schade aanrichten aan uw gazon. Deze schade ontstaat op twee manieren:
- Door de engerlingen zelf. De larven voeden zich met de wortels van het gras. Het gazon kan daardoor nog maar weinig vocht en voeding opnemen en zal zijn groene kleur snel verliezen.
- Door vogels die de engerlingen opeten. Deze vogels zullen de aanval inzetten op de engerlingen, maar dit pakt niet positief uit voor uw gazon. Ze plukken hierbij namelijk heel wat gras weg en halen uw hele gazon overhoop. De plekken die hierdoor ontstaan kunnen heel groot worden. Vaak kan het gazon alleen nog gered worden door nieuwe graszoden te leggen.
Het is dus noodzakelijk om engerlingen zo snel mogelijk te bestrijden.
Wanneer komen engerlingen veel voor?
Van april t/m mei en van juli t/m oktober zijn engerlingen het meest actief. In de winter kruipen ze diep in de grond om hier te overwinteren. De beestjes zullen zich in het voorjaar weer ontpoppen tot kevers en die gaan dan weer nieuwe eitjes leggen in uw gazon. Vanaf het voorjaar t/m de winter is het dus opletten geblazen.
(Preventief) engerlingen bestrijden
Preventie is altijd de beste bestrijding. Zorg dat uw gras zo sterk mogelijk is door op de juiste tijden te bemesten en besproeien. Laat het gras niet te lang worden, maar maai het ook niet korter dan vier centimeter. Als uw gazon is aangetast door engerlingen, kunt u kiezen voor natuurlijke bestrijding. Bij ons in het tuincentrum haalt u bijvoorbeeld aaltjes. Deze microwormen kruipen in de engerling en verdoven deze van binnenuit. Vervolgens eten ze de dode larve op en gaan op zoek naar de volgende engerling. Engerlingen houden ook niet van water. Sproei flink wat water over het gazon heen en ze komen allemaal naar boven gekropen. Nu kunt u de engerlingen er tussenuit halen of laten opeten door kippen (als u die heeft). Of stop ze in een bakje voor de vogels. Vraag in ons tuincentrum naar biologische bestrijdingsmiddelen. Weet u niet zeker of de beschadigingen aan uw gazon door engerlingen komen? Maak wat foto’s van de schade, dan geven wij u een deskundig advies!