• Ruim Assortiment
  • Service en kwaliteit zijn onze troeven
  • Met de grootste zorg en bekwaamheid

Stekken

Stekken

Het stekken van planten is één van de vegetatieve vermeerderingswijzen van planten. Stekken is nodig om meer planten te kweken. Er zijn verschillende soorten van stekken: gewoon stekken, stekken met een hieltje, houtstekken en bladstekken. Met deze tips bent u straks helemaal klaar om zelf te stekken.

Stek maken
Het belangrijkste is dat u een stek maakt van een gezonde plant, zodat er later een gezonde plant uitgroeit. In het algemeen wordt stek gesneden van een stengeldeel met ogen. Het kan van het uiteinde van een scheut, het middendeel van de stengel of van het blad worden genomen. De lengte van een stek is ongeveer vijf tot tien centimeter. Welke vorm van stekken u kunt gebruiken hangt af van de soort plant of struik. Voor het verzamelen van stekken gebruikt u een scherpe snoeischaar. Knip een stek van een plant door tussen twee bladeren te knippen. Snijd in een beweging de stengel onder een blad, bladknoop of bladpaar door. Belangrijk is dat de snede glad moet zijn. Laat een bloedende stek even met rust, totdat het bloeden minder wordt. En zitten er nog blaadjes bij of aan de bladknoop? Verwijder ze door de steeltjes door te snijden.

Soorten stek
Er zijn verschillende soorten van stekken. Voor de gewone stek of scheutstek wordt het uiteinde van de stengel(s) gebruikt. Vooral om kamerplanten te vermenigvuldigen. Deze manier van stekken is onder andere geschikt voor lavendel, heiligenbloem, buxus, dahlia, salie, geranium, hortensia, chrysant, petunia, etc.

Bij een stek met een hieltje wordt een deel van een zijstengel gebruikt met een gedeelte van de hoofdstengel. De overgang tussen de zijstengel en de hoofdstengel wordt gemarkeerd door ‘de hiel’. Deze vorm van stekken kunt u onder andere gebruiken voor de heiligenbloem, oleander, chrysant, azalea en rododendron.

In de boomteelt is de houtstek een veel gebruikte methode. De houtstek kan worden gemaakt wanneer de blaadjes van de bomen zijn. Voor een houtstek gebruikt u het middendeel van de stengel en wordt zowel boven als onder een oog of knop doorgesneden. Een houtstek kunt u onder andere maken van de bes, framboos, Chinees klokje, rozen en liguster.

Tenslotte is er de bladstek. Deze manier wordt voornamelijk gebruikt in de bloemisterij. Soms wordt hiervoor een blad met een steel gebruikt of een gedeelte van het blad. De bladstek kunt u onder andere toepassen op begonia’s en het Kaaps viooltje.

Stekken in september
September is een geschikte maand voor het stekken van onder andere kuipplanten en buxusplanten. Let er op dat u deze planten stekt voordat de winter begint.

Meer weten?
Wilt u meer weten over het maken van een stek, de steksoorten of wanneer de beste tijd is om te stekken? Onze tuinadviseurs helpen u graag en staan voor u klaar met een goed advies en handige tips.