Het zal je vast niet zijn ontgaan: het gaat niet goed met de bij. Terwijl dit bezige beestje belangrijk is voor de bestuiving van onze eetbare gewassen en inheemse wilde planten. En geen zorgen: ze steken niet, alleen als ze zich echt bedreigd voelen. De eerste bijen ontwaken nu, net als de eerste gezellig dikke hommels. En ze hebben honger. Je doet ze een groot plezier met (onbespoten, biologisch geteelde) voorjaarsbloeiers, zoals krokussen. Als je het hele jaar door in je tuin of op je balkon nectar- en stuifmeelrijke bloemen hebt fleur je daar zelf ook gegarandeerd van op. Bij blij, jij blij! Zolang je maar ergens een zonnig plekje hebt voor een heus 'bijenbuffet'.
Ook leuk: veel van deze planten zijn ook aantrekkelijk voor vlinders en hommels!
10 x topplanten voor blije bijen
- Longkruid (Pulmonaria)
Een lage, sierlijke bodembedekker die nu al begint te bloeien met roze, witte, blauwe of meerkleurige bloempjes. Kenmerkend is het fraai gevlekte blad.
- Klokjesbloem (Campanula)
Hiervan zijn veel verschillende soorten, die redelijk hoog worden of laag blijven. Ze bloeien over het algemeen lang en rijk met witte, roze of paarse bloemen.
- Lupine
Deze mooie plant bloeit van mei tot juli met toortsen die in kleur variëren van wit en geel tot diep blauw en paars en alle tinten ertussenin.
- Lavendel
Dit sterke, heerlijk geurende mediterrane kruid met grijs blad en lila-paarse bloemen mag eigenlijk sowieso in geen enkele tuin ontbreken.
- Schildpadbloem (Penstemon)
Een elegante plant die je in bijna elke bloemrijke tuin in Engeland ziet, terwijl hij hier 'op het vaste land' redelijk onbekend is. Hij bloeit tot diep in de zomer in de meest prachtige kleuren, waaronder parelmoer.
- Vlinderstruik (Buddleja)
Deze sterke, vaste struik kan in de loop der jaren flink groot worden. Je snoeit hem elk jaar in maart terug en dan bloeit hij midden in de zomer met zoetgeurende witte, lila of paarse aren. Een lust voor het oog en een ware traktatie voor bijen – én vlinders uiteraard.
- Duizendblad (Achillea)
Deze vaste plant bloeit van juni tot augustus met platte bloemschermen in alle mogelijke kleuren. Sommige hebben bloemen die ook lekker geuren.
- Kogeldistel (Echinops)
Een vaste, architecturale plant met opvallend, sterk gekarteld blad en van juni tot augustus lila of staalblauwe kogelvormige bloemen.
- Dahlia
Dit vorstgevoelige knolgewas is helemaal terug van weggeweest. Bloeit laat en lang, zowel in de volle grond als in pot. Verkrijgbaar met bloemen in alle mogelijke kleuren en vormen.
- Zonnekruid (Helenium)
Deze redelijk hoge vaste plant zorgt met zijn gele, oranje of rode margrietachtige bloemen voor vuurwerk in de nazomerborder en vormt met zijn makkelijk toegankelijke bolstaande hart een feestmaal voor bijen en vlinders.
Extra tips voor een bijenbuffet
- Zaai in april het zogenoemde Tübingermengsel. Dat bestaat uit zaden van verschillende planten, kruiden en eenjarigen, zoals zonnebloem, komkommerkruid, koriander, juffertje-in-het-groen en goudsbloem. Deze bieden allemaal gezond snoepgoed voor bijen.
- Mediterrane kruiden zijn onweerstaanbaar voor bijen (én vlinders). En je kunt er natuurlijk ook zelf van smullen. Je hebt er altijd wel een plekje voor, want ze doen het ook goed in pot. Zolang ze maar voldoende zon krijgen. Denk aan munt, wilde marjolein (oregano), rozemarijn en tijm.
- Zorg voor bloeiende planten en struiken van het vroege voorjaar tot het late najaar, met onder andere krokussen in het vroege voorjaar en najaarsbloeiers zoals hemelsleutel (Sedum spectabile) en de bovengenoemde bijentoppers.
- Laat als het even kan hier en daar een paardenbloem staan. Dat is ook een belangrijke voedselbron voor de bij.
- Vervang tegels door bloemen en planten. Van stenen kunnen bijen niet leven.
Mits het niet vriest en de grond niet bevroren is kun je al in de vroege lente beginnen met het planten van de bijenlokkers die je in ons tuincentrum in Wemmel kunt inslaan. We wensen je alvast vrolijk zoemend voorjaar. En: 'bee happy' ;)!